Weisetterbos – Nico de Bouvé

Het Weisetterbos ligt vlak bij de historische Sint-Jozefshoeve langs de Leuvense vaart, en strekt zich uit over delen van Kampenhout en Boortmeerbeek. Het natuurgebied Weisetterbos-Nico De Boevé is sinds 1970 in het beheer van de Wielewaal, de voorganger van Natuurpunt. Het gebied werd bekomen via een legaat geschonken door de Heer Nico De Boevé, die de eigendom in zijn bezit had sinds 1930. De Heer De Boevé was jarenlang ondervoorzitter van de Wielewaal afdeling Brussel. Bij zijn overlijden kwam het natuurgebied in bezit van de Wielewaal in 1970. Het bosreservaat was het 37ste reservaat dat onder de hoede van de Wielwaal werd gesteld.

Flora

Het natuurgebied bestaat uit een gemengd loofbos met prachtige grote beuken en eiken; ook andere boomsoorten zorgen voor een echt gemengd bos. De Weisetterbeek stroomt doorheen het lager gelegen gedeelte en zorgt er voor een prachtige bosflora met soorten als daslook, bosanemoon, speenkruid, slanke sleutelbloem, meiklokje en dalkruid.

Fauna

Naast de algemene vogelsoorten broedt er de bosuil in een nestkast en zijn boomklever, groene en grote bonte specht regelmatige gasten. Ook de zeldzame zwarte specht is er af en toe te zien. De natuurlijke manier waarop het bos behouden blijft, zorgt voor veel dood hout dat op zijn beurt voor extra leven zorgt. Ook de eekhoorn is één van de bewoners van het natuurgebied.

Beheer

DSCN8530

In 1999 werden een aantal Amerikaanse eiken gerooid. Deze soort zorgde voor teveel schaduw en had een nadelige invloed op de flora van het reservaat.

Begin 2000 werd de prikkeldraad afsluiting vervangen door een haag bestaande uit meidoorn, sleedoorn en haagbeuk.

Natuurpunt kreeg in 2011 via een erfpachtovereenkomst met het OCMW van Mechelen 19 ha bijkomend natuurgebied in beheer.

Op 6 december 2014 maakten heel wat jonge gezinnen en kinderen het Weisetterbos 6 hectare groter in het kader van de campagne ‘Bos voor Iedereen’. De bomen werden op een lege strook tussen de twee losse bosdelen aangeplant, waardoor er nu sprake is van één aaneengesloten natuurgebied.

In 2018 werd het natuurgebied met 7 hectare uitgebreid door de aankoop van domein Vogelzang. In datzelfde jaar werden in het kader van de Dag van de Natuuur, 900 inheemse bomen aangepland in het bos.

Meer info over het natuurgebied vind je hier.

Conservator: Steven Vansteenkiste
e-mail: steven.vansteenkiste@kampenhout.be
GSM: 0473 83 06 94

Let op: Honden zijn enkel welkom als ze aangelijnd zijn en op de paden blijven. Dit omwille van de rust van de dieren die in het natuurgebied leven. Ook voor andere wandelaars is het aangenamer wanneer jouw hond aangelijnd is. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s