Hellebos – Rotbos

37924_450755802407_7912470_n
Hellebos en Herderveld

Het Hellebos is een biologisch waardevol oud loofbos deels op grondgebied van de gemeente Kampenhout en deels op grondgebied van de gemeente Steenokkerzeel. Het bos komt reeds voor op de Ferrariskaart (uit 1777) en maakt deel uit van Europees Habitatrichtlijngebied. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem. De naam Hellebos komt waarschijnlijk van Lelleveld (Lelle = klein). Dit veld ligt aan de holle akkerzijde van het bos.

Het Hellebos vormt samen met het Floordambos, het Torfbroek, Terbronnen en het Silsombos, als het ware een slinger doorheen het landschap als overblijfsel van een oude oost-west georiënteerde riviervallei (een deel van de oude vallei van de Beneden-Dijle, een zuidelijke uitloper van de vroegere Dijlevallei). Die rivier kon zich insnijden doorheen de geologische formaties van Lede tot die van Brussel, een aantal vrijwel horizontaal afgezette zandlagen (van circa 44 miljoen jaar oud) die bestaan uit kalkrijk fijn zand (de Brusseliaan zandige kalksteen- en kalksteenzandsteenbanken). Een deel van het Hellebos maakt deel uit van het kasteeldomein van de graaf van Perk.

Het Hellebos bestaat uit zowel natte als drogere percelen. Een groot deel van het bos is verschillende eeuwen oud en er zijn veel oude eiken en beuken waardoor het geliefd is door spechten. Naast vier spechtensoorten vind je hier wat vogels betreft onder meer ook boomkruipers, boomklevers en buizerden. Zoogdieren die hier al zijn waargenomen zijn o.a. vossen, reeën en marters. Verder komt de hazelworm vrij algemeen voor en ook de ringslang is hier al eens aangetroffen.

Enkele andere fauna- en floraweetjes:

  • Natuurpunt Studie voerde in 2013 en 2014, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een onderzoek uit waarbij de fauna van het Hellebos werd geïnventariseerd. Bijzonder daarbij waren de 220 waarnemingen van 201 soorten nachtvlinders. Wat de nachtvlindergemeenschap in het Hellebos zo bijzonder maakt, is de aanwezigheid van verschillende minder algemene soorten en de ongewone samenstelling van de gemeenschap. Het feit dat op twee avonden niet minder dan 15 soorten tandvlinders werden waargenomen, wijst op een goede habitatkwaliteit van het bos. Een andere bijzondere nachtvlinder die hier voorkomt is de Oranje espenspanner. Die dagactieve nachtvlinder is in Vlaanderen heel schaars. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, moet je hem helemaal niet ’s nachts gaan zoeken: het is een nachtvlinder die enkel overdag vliegt.
  • In een poel in het bos is een paar jaar geleden gekleurd fonteinkruid waargenomen, een waterplant die buiten in het Torfbroek op niet veel plaatsen voorkomt in het land.
DSCN7980
Het Rotbos

Het Rotbos is gelegen ten noordwesten van de kern Kampenhout, langs de Dode beek. Het is een mooi en rijk gevarieerd bos dat opgebouwd is uit loofhout, hoofdzakelijk bestaande uit zomereik en beuk, maar vaak vergezeld van es, zwarte els, abeel of Amerikaanse eik, tamme kastanje en zachte berk.

Meer info vind je hier.

Conservator: Stefan Vandevenne (tel: 0496/476.405)

Let op: Honden zijn enkel welkom als ze aangelijnd zijn en op de paden blijven. Dit omwille van de rust van de dieren die in het natuurgebied leven. Ook voor andere wandelaars is het aangenamer wanneer jouw hond aangelijnd is. 

Een gedachte over “Hellebos – Rotbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s