Silsombos

34160211_938704303001720_1389218343101136896_o

Ligging en Biotoop

Het ‘Silsombos’ ligt ten zuidoosten van Nederokkerzeel en ten noordoosten van Erps-Kwerps. Het vormt een zeer waardevol complex van natte bossen, ruigten en moerassige graslanden in de vallei van de Wees- en Molenbeek. Beide beken bezitten nog een mooie oever- en beddingstructuur, hetgeen goede ontwikkelingsperspectieven biedt van zodra de waterkwaliteit verbetert.

Op de drogere delen treffen we vooral weiden, akkers en eikenbossen aan. De nattere delen bestaan hoofdzakelijk uit verlaten hooilanden die spontaan verbossen met wilgen- en elzenstruweel. Rietlanden, enkele vijvertjes en verruigde vlaktes verschaffen het gebied een ruige indruk.

Beheer

Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos sloegen de handen in elkaar voor het beheer van het Silsombos. Sindsdien evolueerde het gebied niet alleen tot een paradijs voor fauna en flora, maar ook voor natuurliefhebbers. De biodiversiteit in het Silsombos is pure barok. Elk seizoen brengt iets uitzonderlijks.

Flora

Doordat voortdurend kalkrijk grondwater opborrelt, is het gebied botanisch rijk ontwikkeld en bijzonder waardevol. Het voorkomen van zeldzame planten als herfsttijloos, bosorchis, pluimzegge en addertong toont aan dat het hooilandbeheer en -herstel resultaat oplevert. In de brongebiedjes schitteren ook felgele dotterbloemen en imposante reuzenpaardenstaarten.

Fauna

Tal van vogelsoorten hebben er een vaste stek zoals nachtegaal, grasmus en spotvogel, maar ook minder algemene soorten als blauwborst, sprinkhaanrietzanger, houtsnip en boomvalk.

Meer info vind je hier.

Conservator: Ewoud L’Amiral (tel: 0476-26 16 34)

GR Dijleland
Rode wandeling Silsombos (3,2 km)
Aardgasnatuurwandeling Silsombos (6,2 km)

Wandelkaart

Let op: Honden zijn enkel welkom als ze aangelijnd zijn en op de paden blijven. Dit omwille van de rust van de dieren die in het natuurgebied leven. Ook voor andere wandelaars is het aangenamer wanneer jouw hond aangelijnd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s